preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kistanje

Login
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 9. 2013.

Ukupno: 147023
Anketa
Kako vam se sviđa web škole?ENGLISH LESSONS

 LEKCIJE ENGLESKOG JEZIKA

 

 

 

 

e-Dnevnik

 

Web 2. b razreda

Puzzle

 

 

 

 

    Nacionalni portal za učenje

      na daljinu "Nikola Tesla"

 

 

 

 

Where maths is fun!

 

 

Obavijesti za roditelje
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju- 22.listopada 2020.
Autor: Ana-Marija Trevižan Vujčić, 22. 10. 2020.

Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju- 22.listopada 2020.

Svakog 22.listopada osobe koje mucaju, njihove obitelji, stručnjaci, logopedi, nastavnici te istraživači koji se bave mucanjem zajednički obilježavaju Međunarodni dan svjesnosti o mucanju s ciljem podizanja svjesnosti o mucanju te problemima i izazovima  s kojima se suočavaju osobe koje mucaju.

 

 

Mucanje je poremećaj fluentosti govora u kojem je govor prekinut čestim ponavljanjem ili produljivanjem govornih zvukova, slogova ili riječi, ili osoba ne može početi govoriti riječ. Govornu nefluentnost može pratiti učestalo treptanje očiju, drhtanje usana, pokreti ramenima ili glavom te drugi neobični oblici ponašanja koje osoba koja muca radi dok pokušava govoriti.

Najčešće se javlja u predškolskoj dobi, između druge i pete godine života, iako se može javiti i kasnije.

Točan uzrok nastanka mucanja još uvijek je nepoznat. Obično se radi o višestrukim uzrocima, odnosno genetskoj predispoziciji, karakteristikama osobnosti te faktorima iz okoline.

Mucanje se smanjuje kada osoba pjeva, šapće, moli se, govori sporo, oponaša nečiji glas i govor.

U Hrvatskoj je 2000. godine osnovana Udruga Hinko Freund koja nosi naziv prema vukovarskom logopedu, fonijatru i neuropsihijatru koji je postavio znanstvene temelje hrvatske logopedije i dao smjernice za organizaciju logopedskog rada u nas. Svrha joj je senzibiliziranje javnosti za probleme osoba koje mucaju i unapređivanje njihove komunikacije.Udruzi je glavni cilj organiziranje samopomoći za osobe koje mucaju te educiranje uz pomoć stručnjaka kako bi se rano otkrilo, dijagnosticiralo i preveniralo mucanje.

Postoje savjeti kako razgovarati s osobom koja muca: ne izbjegavati kontakt očima, ne prekidati i ne požurivati govor osobe koja muca, ne dovršavati misli ili riječi, ne krizirati govor osobe, postavljati što jednostavnija i preciznija pitanja, biti strpljiv, pozorno slušati što osoba želi reći.

Mucanje nije prepreka da postanemo uspješni i poznati, što dokazuju brojne poznate i slavne osobe koja mucaju :Slaven Bilić, Gibonni, Dino Rađa, Charles Darwin, Marilyn Monroe....

Pogledajte i zanimljivu digitalnu slikovnicu „Lolin p-prvi dan škole“ na poveznici: https://issuu.com/knjiznica.fran.galovic/docs/lolin_p-prvi_dan__kole

 

Duška Perić Krpeljević, mag.logoped

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju